HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Dünyanın En Büyük Tribün Kazaları

18-03-2024 13:26
Dünyanın En Büyük Tribün Kazaları
Dünyanın En Büyük Tribün Kazaları

Tribün kazaları, spor etkinliklerinin coşkusuyla dolu anlarında yaşanan trajik olaylardır. Bu kazalar genellikle yoğun kalabalıkların bulunduğu stadyum veya spor salonlarında meydana gelir ve büyük yaralanmalara veya hatta ölümlere neden olabilir. Dünya genelinde tarihe geçmiş birçok tribün kazası, güvenlik önlemlerinin yetersizliği veya beklenmedik kalabalık artışı gibi faktörlerden meydana gelmiştir. Bu yazıda, tarihte yaşanmış en büyük tribün kazalarından bazılarına odaklanarak, bu acı verici olayların etkilerini ve nedenlerini inceleyeceğiz.

Ekip Spor olarak Türkiye'nin en sağlam ve kaliteli tribün yapımı ve tribün koltuğu firmaları arasında lider konumdayız. Uzun ömürlü, yerinden sökülmeyen, herhangi bir kazaya sebep olmayacak bu özel tribün koltukları ile stadyumlar daha güvenli! Tribün yapımı ve stadyum koltuğu fiyatları ile ilgili almak için tek yapmanız gereken web sayfamızı incelemek ve bizimle iletişime geçmektir. 

tribün koltuğu fiyatları

10. Valley Parade, Bradford City - Lincoln City

Valley Parade, Bradford City - Lincoln City

Yıl: 1985

Sebep: Yangın

Ölüm Sayısı: 56

11 Mayıs 1985'te Bradford üçüncü lig şampiyonluğunu kutlarken Valley Parade'de coşkulu bir kutlama olacaktı, ama öyle olmadı. Ana tribünde çıkan ve tüm tribünü saran yangının kontrol altına alınmasını zorlaştıran hava koşulları nedeniyle sahadaki başarı kısa sürede tamamen önemsiz hale geldi. Neyse ki, seksenli yıllardaki pek çok stadyumun aksine, Valley Parade'in ana tribününde tel örgüler yoktu, bu da çoğu taraftarın sahaya kaçabilmesini sağladı. Tel örgüler olsaydı ölü sayısının ne kadar olabileceğini tahmin edemiyoruz.

9. Ibrox, Rangers - Celtic

ibox rangers tribün kazası

Yıl: 1971

Sebep: Ezilme

Ölüm Sayısı: 66

Old Firm derbisi, dünyanın en hiddetli rekabetlerinden biri olarak kabul edilir. Bu hiddetli sevgi, 18 yıl boyunca İngiltere'nin yaşadığı futbol stadyumu felaketlerinin en kötüsüne bazı açılardan katkıda bulunmuştur. Celtic son dakikada galip gelecek bir gol atmıştı ve Rangers taraftarları binlerce kişi halinde çıkışa yönelmişti. Ardından, ev sahibi takım son saniyelerde beklenmedik bir şekilde skoru eşitledi; bu da erken ayrılanların tribünlere doğru geri koşmasına neden oldu. Bir taraftarın düşmesi domino etkisi yaratarak 66 kişinin 13. merdivende ölmesine neden oldu.

8. Luzhniki Stadyumu, Spartak Moskova - HFC Haarlem

Luzhniki Stadyumu, Spartak Moskova - HFC Haarlem tribün kazası

Yıl: 1982

Sebep: Ezilme

Ölüm Sayısı: 66

1982 yılında yaşanan bu trajik olay Rusya tarihinin en büyük futbol stadyumu faciasıdır. Tribünde izdiham merdivende meydana gelmiştir. Bir de kötü kar yağışı nedeniyle maç kapasitesi düşürülmüş, ancak bununla birlikte iki tribün ve bazı giriş/çıkış noktaları kapatılmıştır. Her zamankinden daha küçük bir kalabalık olmasına rağmen, büyük çoğunluk tren istasyonuna yakınlığı nedeniyle tam zamanında aynı çıkışı tercih etti; felaketin yaşandığı yer merdiven boşluğu oldu.

7. Estadio Monumental, River Plate - Boca Juniors

Estadio Monumental, River Plate - Boca Juniors tribün kazası

Yıl: 1968

Sebep: Ezilme

Ölüm Sayısı: 71

River Plate ve Boca Juniors arasındaki karşılaşmalar genellikle kanlı ve gürültülü futbolu, zıplayan tribünleri ve dünyanın her köşesinden izleyicileri çeken bir atmosferi beraberinde getirir. 1968'de oynanan maçta bunların hiçbiri yoktu. Maç 0-0 bitti. Ancak hakemlerin son düdüğünün ardından yaşananlar maçın tarihe kazınmasına neden oldu. Taraftarlar stadyumdan ayrılmak üzere yola çıktıklarında 23 numaralı kapının kapalı olduğunu gördü ancak taraftarların akın akın stadyuma girmesi 71 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir izdihama neden oldu.

6. Port Said, Al-Masry - Al-Ahly

Port Said, Al-Masry - Al-Ahly tribün kazası

Yıl: 2012

Sebep: İsyan

Ölüm Sayısı: 79

Bu olay futbol stadyumlarında yaşanan felaketler listemizin en yenisi olduğundan, hasar bir güvenlik hatasından kaynaklanmamıştır. Olayda sorumlu olan Al-Masry taraftarlarıydı. Maçı 3-1 kazandıktan sonra oyun alanına girdiler ancak bunu kutlamak için değil. 'Taraftarlar rakip takımın seyircilerine saldırmadan önce Al-Ahly oyuncularına silahlarla saldırdılar. Al-Masry'nin 13,000 taraftarına karşılık Al-Ahly'nin 1,200 taraftarı vardı. Büyük çoğunluğu Al-Ahly taraftarı olmak üzere 79 kişi hayatını kaybetti.

5. Mateo Flores Ulusal Stadyumu, Guatemala - Kosta Rika

Mateo Flores Ulusal Stadyumu, Guatemala - Kosta Rika tribün kazası

Yıl: 1996

Sebep: Ezilme

Ölüm Sayısı: 80

Guatemala ve Kosta Rika, Dünya Kupası için önemli ülkelerdir. İşte bu nedenle 1996'da bir eleme maçında karşı karşıya geldiklerinde çok sayıda taraftar maçı izlemek için stadyuma akın etti. O zamanlar Mateo Flores Ulusal Stadyumu'nun kapasitesi 45,000'di ve çok daha fazla insanın içeri girmek istedi. Kaos başladığında başlama vuruşuna henüz bir saat vardı; bir tür hücum başladı, bunun tetikleyicisinin bileti olmayanların içeri girmeye zorlaması olduğu ve cesetlerin tribünlerden aşağı yuvarlandığı tartışılıyor.

4. Dasharath Stadyumu, Janakpur Cigarette Factory Ltd - Liberation Army

Dasharath Stadyumu, Janakpur Cigarette Factory Ltd - Liberation Army tribün kazası

Yıl: 1988

Sebep: Ezilme

Ölüm Sayısı: 93

Janakpur Cigarette Factory Ltd ile Liberation Army arasındaki karşılaşma tam olarak El Classico heyecanı sayılmaz ama yine de Katmandu'da 30,000 kişilik bir kalabalığın ilgisini çekti. Stadyumun %75'i tek bir ana tribünün hakim olduğu açık alanlardan oluşuyordu ancak bu durum hava şartlarının daha da ağırlaşmasına neden oldu. Bir dolu fırtınası ve şiddetli rüzgar sahayı adeta kırbaçlayarak büyük buz parçalarını ana tribüne fırlattı. Taraftarlar korunmak için koşuşturdu ancak polis tarafından geri püskürtüldükten sonra çıkışa yöneldiler; tek sorun kapıların kapalı olmasıydı ve bu sırada 93 kişinin öldüğü bir ezilme meydana geldi.

3. Hillsborough, Liverpool - Nottingham Forest

Hillsborough, Liverpool - Nottingham Forest tribün kazası

Yıl: 1989

Sebep: Ezilme

Ölüm Sayısı: 96

Futbol stadyumu felaketleri söz konusu olduğunda, Hillsborough muhtemelen çoğu insanın aklına gelen ve 96 ölümün ulusal düzeyde en yüksek olduğu Birleşik Krallık'ta meydana gelen bir olaydır. Bu da bir başka aşırı kalabalık vakasıydı. Taraftarlar trafik sorunları nedeniyle stadyuma zaten geç geliyordu ve turnikeler, personel ve görevli polisler başlama vuruşu yaklaştıkça artan darboğazla başa çıkacak donanıma sahip değildi. Sonunda, genellikle stadyumdan çıkış için kullanılan ek bir kapı açıldı. Bu durum tribünlere bir sürü kişinin aynı anda  girmesine neden oldu ve ön taraftakiler çitlere çarparak ezildi ve 96 kişi hayatını kaybetti.  

2. Accra Spor Stadyumu, Heart of Oak - Kotoko

Accra Spor Stadyumu, Heart of Oak - Kotoko tribün kazası

Yıl: 2001

Sebep: İsyan / Ezilme

Ölüm Sayısı: 126

Herhangi bir ülkenin en iyi iki takımı karşılaştığında duygular her zaman normalden biraz daha yüksek olur. İki Gana devi Heart of Oak ve Kotoko arasındaki bu maç da farklı değildi. Kotoko galibiyet için sahaya çıkmıştı ancak takımların berabere kalması işi tersine çevirdi. Kotoko taraftarları sahaya şişe ve koltuk fırlatarak kötü tepki gösterdi. Polisin göz yaşartıcı gazla karşılık vermesi üzerine Kotoko taraftarları çıkışlara yöneldi. Ancak her zamanki sorun ortaya çıktı; kapılar açılmadı ve 126 kişi öldü.

1. Estadio Nacional, Peru - Arjantin

estadio national liverpool tribün kazası

Yıl: 1964

Sebep: İsyan / Ezilme

Ölüm Sayısı: 328

Ölü sayısı bakımından diğer tüm futbol stadyumu felaketlerinin üzerinde yer alan bu olay, 1964 yılında Peru ve Arjantin arasında oynanan uluslararası maçta gerçekleşti. Maç, Peru'nun Olimpiyatlara katılabilmesi için kazanması gereken bir maç olarak lanse edilmişti. Ancak sahada işler planlandığı gibi gitmiyordu ve Arjantin zaman ilerledikçe tek golle öne geçiyordu. Peru topu ağlara gönderdi ancak gol iptal edildi. Taraftarları öfkelendi ve öfkeyle oyun alanına döküldü, bu da Peru polisi tarafından güçlü bir misilleme gördü. Daha önceki Accra Spor Stadyumu faciasında olduğu gibi taraftarlar paniğe kapıldı ve çıkışa doğru koşmaya başladı. Yine kapılar kapatıldı ve yığılma ölümlere neden oldu. Hem de çok sayıda.

İşte tarihteki en kötü futbol stadyumu felaketleri bu şekildedir. Umarım, bu 10 felaketlerin bir benzerini bir daha görmeyiz.

Güvenli Tribünler ile Tribün Kazalarını Minimuma İndirin!Formun Üstü

tribün yapımı maliyeti
Spor etkinliklerinin keyfi ve heyecanı, güvenli ve düzenli bir ortamda yaşandığında en üst seviyeye çıkabilir. Bu nedenle, tribün kazalarını minimuma indirmek için güvenli tribünlerin tasarımı ve etkin güvenlik önlemleri hayati önem taşımaktadır. İyi tasarlanmış tribünler, acil tahliye yolları, uygun kapasite yönetimi ve kalabalık kontrolü gibi unsurları içermelidir. Ayrıca, güvenlik personelinin eğitimi ve etkin iletişim sistemleri de kritik öneme sahiptir. Organizatörlerin ve yerel otoritelerin sürekli olarak güvenlik standartlarını gözden geçirmesi ve gerekli iyileştirmeleri yapması, tribün kazalarının önlenebilir olmasını sağlayabilir. Bu çaba, spor etkinliklerinin keyfini çıkarırken katılımcıların güvenliğini de sağlayarak, olası trajedilere karşı koruma sağlayabilir.



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.