Bahçeye Suni Çim Halı Nasıl Döşenir?
Bahçeye Suni Çim Halı Nasıl Döşenir?
Özellikle pandemi sürecinde bahçeli evlere olan ilgi oldukça artış göstermiş durumda. Koronavirüsün bir türü olan Covid-19’un çok çabuk bulaşması ve öldürücü etkileri sebebiyle bireyler dışarı çıkmak istemiyor. Bu da bahçeli evlerin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bahçeli evlerin önemi artarken, bu evlerin peyzaj çalışmaları da doğru orantıda oldukça önemli konu olmaya başladı.
Peyzaj çimi çalışmalarında doğal çim ya da suni çim kullanılarak bahçeler tamamıyla yeşil bir görünüm almaktadır. Hangi çim türünün seçileceği ise; kişiye bağlı olarak değişim göstermektedir. Bu yazımızda hem doğal çim ve suni çim arasındaki farklara hem de bahçeye suni çim halı uygulamasının detaylarına değineceğiz.
Bahçede Suni Çim mi Doğal Çim mi Kullanılmalı?
Suni çimin kullanım alanının sınırsız olduğunu daha önceki blog yazılarımızda sık sık dile getirdik. Doğal çimle arasındaki farkları da paylaştık. Sizler için hazırladığımız "Suni çimin doğal çimden farkları nelerdir?" Makalemizle farkları detaylı bir şekilde görebilirsiniz.
Kısaca bahsetmek gerekirse, suni çim; doğal çime kıyasla oldukça yüksek avantajları bulunan bir üründür. Bu avantajların ilk sırasında maliyet gelmektedir. Suni çim her ne kadar ilk alımda birim açısından pahalı olsa da; kendini kısa sürede doğal çimle kıyaslandığında amorti etmektedir. Bunun sebebi ise doğal çimle birlikte gelen bakım maliyetleri olmaktadır. Doğal çim, düzenli olarak sulanma, biçilme ve gübreleme gereksinimleri bulunan bir üründür. Fakat suni çim, bir kez uygulandıktan sonra tekrar herhangi bir şekilde bakım gerektirmez. Bu da önemli bir maliyet dönüşümü sağlar.
Ayrıca doğal çimler üzerinde gezmek için müsait değildir. Çünkü canlı oldukları için kısa sürede ölebilirler. Suni çimlerde böyle bir durum söz konusu değildir. Üzerinde ne kadar gezilirse gezilsin, onlarca yıl çok rahat bir şekilde dayanacaktır. Bu yüzden Ekip Spor olarak bahçelerde kesinlikle suni çim kullanılmasını öneriyoruz.
Suni Çim Halı Nasıl Serilir?
Suni çim halı döşemesinde en önemli konu uygulama yapılacak olan alanın hazırlanma aşamasıdır. Döşeme yaparken, toprağın hafifçe kazılması ve bölgede bulunan tüm taşların ve bitki köklerinin temizlenmesi gerekiyor.
Bazı topraklar yapısal açıdan oldukça fazla kil oranına sahip oluyor. Bu durumda üzerine kum atmak etkili bir çözüm olmaktadır. Eğer çok fazla kumlu bir yapıya sahipse ağaç kabuklarından oluşan toprak kullanarak desteklemek faydalı olacaktır.
Toprağın hazırlanma aşamasında fıçı gibi bir alet kullanılmalı ve toprak sıkıştırılmalıdır. Bu noktada eğer bütçe yetiyorsa iş makinesi kullanmak en iyisi olacaktır. Fakat bütçe yoksa içerisine su doldurduğunuz fıçıyla toprağı ezebilirsiniz. Toprak sıkıştıktan sonra uygulama hemen değil, yaklaşık olarak 1-2 hafta sonra iyice dinlendikten sonra yapılmalıdır. Bu noktada toprağın nemli kalması gerekmektedir. Nem oranını koruduğunuzda toprağın yerleşimi çok daha kolay olacaktır. Kuru kalırsa suni çim halı sağlam durmayacaktır.
Dinlenme süresi bittikten sonra suni çim halıyı sermeye başlayabilirsiniz. Serme işleminde gübre atmak faydalı olacak ve toprağı diri tutacaktır. Çünkü suni çim halı serildikten sonra toprak herhangi bir şekilde güneş ışını vs. almayacak; onu canlı tutacak şey gübre olacaktır.
Suni çim halı serilirken ilk sıra düz bir kenar üzerinde paralel olmalıdır. Sonraki sıralarda ise, çatılarda kiremit dizer gibi biri diğerinin bir tık üzerine gelecek şekilde yerleştirilmeli. Sıraları yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta düz yerleştirmektir. Böylelikle çim yerleşimi tamamlanmalıdır.