Futbol Sahalarında Sentetik Çim Uygulaması Nasıl Yapılır?
Futbol sahasının zemininde birçok zemin ürünü kullanılabilir. Tabi ki en çok kullanılan sentetik yani suni çimdir. Doğal çimden hiçbir farkı olmayan sentetik çim, sporcuların kaymasını engeller. Spor yapılırken herhangi bir sorunla karşılaşılmaz. Oldukça elastik yapısıyla olası bir düşmede hemen yaralanma gibi bir sorun olmaz. Gerek amatör gerekse profesyonel sporcuların performanslarına bir etki etmez.
Kimyasal bir ürün olmasına rağmen insan sağlığına bir zarar vermez. Bakımı ve temizliği oldukça basittir. Kendi kendini koruyabilen sentetik çimlerde böcek ve haşere gibi sorunlarla karşılaşmak mümkün değildir. Doğal çime oranla kum gereksinimi duymaz. Zeminlere göre değişiklik gösterir. Suni çim özellikle futbol sahalarda tercih edilen bir üründür. Özellikle ticari amaçla kurulan sahalarda kullanılması gereken suni çim, okul, bahçe ve diğer dış mekanlarda da kullanılır.
Futbol Sahalarında Sentetik Çim Uygulaması Adımları
Doğal çime oldukça fazla şekilde benzeyen suni çim, ot çıkmayan ve kötü duran bütün yerlerde kullanılabilir. Ekstra bir bakım veya temizlik gerektirmez. Uzun süre boyunca deforme olmadan ve orijinalliğinden bir şey kaybetmeden kullanılır. En az 10 yıl kullanılan bir üründür. Ölçüsü ve planı belirlenmiş sentetik çim zeminli spor sahası yaparken, ilk işlem olarak zemin hafriyatı alınır ve sıfır koduna getirilir. Hatıl kalıbı için sahanın zeminine temel kazılır. Çevre hatıl betonu belirlenen ölçülerle saha etrafına angaje edilir. Kazılan drenaj kanallarına özel jeotekstil bohçalama yapılır.
Bohçalama işlemi tam olarak bina temelinin bir membran tabakasıyla tamamen sarılması olarak tanımlanabilir. Uygun ebatlarda kesilmiş olan drenaj boruları döşenir. Drenaj boruları döşendikten hemen sonra ise drenaj boruları ana drenaj kısmına bağlanır. Kazılıp drenaj borularının bağlanmış olduğu drenaj kanallarına kifayetli olacak bir biçim ve miktarda filtre malzemesi doldurulur.
Daha sonra ise 3 numaralı mıcır kullanılır ve sıkıştırma işlemi yapılır. Daha sonra ise 1 numaralı mıcır dökülüp, silindir yardımı ile sıkıştırılıp düzeltilmesi sağlanır. Bu işlemden sonra oluşabilecek ya da oluşan ondülasyon yani dalgalanmalara set çekip engellenir. Sentetik çim yüzeyli spor sahası için düz bir zemine ihtiyaç duyulur. Bu sebepten zemin en düz şeklini alsın diye yeterli miktarda sıkıştırılma yapılır. Düz bir zemine sahip olunduktan sonraki ilk işlem zemine keçe sermektir.
Keçe serildikten sonra yapılan diğer işlem ise sentetik yani suni çimin serimi olur. Serilen sentetik çim, halının ek yerlerine yapıştırılan helmetin bezi, yerleştirilir ve yapıştırılır. Burada kullanılan yapıştırıcı ise çift kompenantlı poliüretandır. Saha çizgileri dilediğiniz renkte yapılmakla birlikte genellikle sarı ve beyaz olur. Saha çizgileri spora uygun bir biçimde yerleştirilir. En son işlemlerden biri olan sils kumunun dökülmesidir. Sils kumunun dökülmesi ile fırçalama makinesinden yardım alarak, fırçalama işlemi yapılır. Saha spor için uygun hale gelir.
Futbol Sahası Zemin Çeşitleri Nelerdir?
Futbol sahalarında diğer sahalarda olduğu gibi farklı zeminler kullanılır. Bu sahalardan en çok tercih edileni suni yani sentetik çimdir. Yine de diğer tercih edilen zeminler ise 5 tanedir ve bu zeminler şunlardır ve bu zeminlerde spor alanlarında ve sahalarda kolaylıkla kullanılabilmektedir.
- Suni ( Sentetik ) Çim
- Cushion Akrilik Zemin Kaplama
- Tartan Üstü Akrilik Zemin Kaplama
- Tartan Üstü EPDM Spor Zeminleri
Bütün bu zemin çeşitleri gerek amatör gerekse profesyonel sporcuların rahatlıkla kullandığı zeminlerdir.
Akrilik Zemin Kaplama Çeşitleri
Ufak ve geniş mekanlar için özel bir biçimdeki karışımıyla hazırlanan akrilik zemin kaplama, son derece göze çarpan ve estetik bir görünümdedir. Şuan genellikle kapalı futbol sahalarında kullanılır. Kaydırmazdır. Kendi kendini temizlediği için hijyeniktir. Özellikle bir bakım yapılmasına gerek duyulmaz.
Açık futbol sahaları için kullanılır çünkü yağmur, kar ve rüzgar gibi hava koşulları ve çevresel faktörlerden etkilenmez. Bu tür unsurlar akrilik zemin kaplamaya zarar vermez ve çok rahat bir şekilde açık futbol sahalarında da kullanılır.
Cushion Akrilik Zemin Kaplama
Akrilik zemin kaplamanın üstüne bir cila gibi düşünebilirsiniz. Yalnızca futbol sahalarında değil, bunun yanında tenis kortları, basketbol sahaları, voleybol sahaları, hentbol sahaları, çok amaçlı spor sahaları, skating roller pistleri, atletizm pistleri gibi birçok alanda tercih edilir.
Tartan Üstü Akrilik Zemin Kaplama
Çok amaçlı sahaların genelinde kullanılan bir zemin türüdür. Futbolda oynanabilen bu zeminde genellikle tenis kortu içindir. En sık ve yoğun bir biçimde tercih edilen ve kullanılan zemin türlerinden bir tanesidir. Saha içerisinde topun kontrollü şekilde hareket edebilmesi zıplama gibi durumlarda basıncı emebilmesi gibi alternatifleri ile ön plana çıkmaktadır. Maliyet açısından ise diğer zemin türleri ile neredeyse aynıdır.
Tartan Üstü EPDM Kaplama
Hemen her spor dalında kullanılan bir zemindir. Özellikle birkaç spor dalından örnek vermek gerekirse ise açık ve kapalı sahalarda tenis, futbol, atletizm pistleri bunlara örnektir. Her zaman her çeşitte kolaylıkla bulunabilen tartan üstü edpm kaplama 15 mm kalınlığa kadar uygulanmasında olası bir sorun yoktur. Yapısal olarak 2 katmandan oluşur. Bu onu oldukça gelişmiş bir hale getirir. Zeminin alt katmanı 8 mm kalınlığındadır. Granül ile birlikte ise üst katman 7 mm kalınlığındadır.